Stressforskningspodden

Stress är ett mycket vanligt förekommande tema i media idag, vilket sannolikt beror både på att stressrelaterade sjukskrivningar ökat och att många människor upplever sin vardag som kravfylld och pressad. Det är bra att stressproblematik och lidande uppmärksammas, men rapporteringen är ofta osaklig.  Vi ser vi ett behov av balanserad
information som vare sig överdriver eller undervärderar riskerna med stress. Podden drivs av Sandra Tamm, läkare och forskare, Mats Lekander, professor och psykolog och programledaren Christian Portin, alla verksamma vid Stressforskningsinstitutet. Varje poddavsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat för att locka forskare att samtala utifrån nya utfallsvinklar, samtidigt som avsnitten blir mer lättlyssnade och kan tilltala en större lyssnarkrets. Teman som diskuteras i de första avsnitten är bland annat definitionen av stress, stress som en drivkraft, sömn och skiftarbete, konflikter mellan arbete och privatliv, stressrelaterade sjukdomar (som utmattningssyndrom) och stress som hör ihop med annan sjukdom.

Avsnitt 0 – Introduktionsavsnitt

Gäst: Per Naroskin

Stressforskningsinstitutet har blivit med podd! I denna korta introduktion berättar Mats och Sandra om syftet med den kommande podden samt diskuterar hur kultur kan främja forskningskommunikation med Per Naroskin, psykolog, radioprofil och dramatiker.

Avsnitt 1 – Vad är stress?

Gäst: Sissela Kyle

I Michael Endes Momo – eller kampen om tiden tar den föräldralösa flickan Momo upp kampen om tiden med de grå männen som vill stjäla alla stadens invånares tid till Tidssparkassan. Brist på tid är också något som starkt förknippas med stress. I detta avsnitt diskuteras hur vi kan definiera stress, den kroppsliga stressreaktionen, vad som skiljer akut från kronisk stress samt hur man kan mäta stress. Utöver Sandra, Mats och Christian gästas podden av Hugo Westerlund, professor i epidemiologi vid Stressforskningsinstitutet och Andreas Gerhardsson, doktorand vid Stressforskningsinstitutet och Psykologiska Institutionen vid Stockholms universitet. Skådespelaren Sissela Kyle läser ur Momo – eller kampen om tiden.

Avsnitt 2 – Den stressande oron för stress. Mer eller mindre jul?

Gäster: Tomas Adolphson och Anders Falk

Stressforskningsinstitutet får ofta frågor om stress i samband med särskilda högtider eller årstider, så som vid jul, skolstart och semester. Bör en oroa sig för den typen av stress? Är julstress ett verkligt folkhälsoproblem? Professorerna Hugo Westerlund och Töres Theorell förklarar varför stress bör ses som något naturligt, även om forskningen visar samband mellan viss typ av stress och förekomst av sjukdom. Ett annat ämne som diskuteras är hur mycket belägg som finns för att hjärnan krymper av stress. Psykologen och forskaren Lie Åslund pratar om ungdomars stress samt vad man vet om betydelsen av sociala medier. Avsnittet inleds med Mer jul, och Tomas Adolphson och Anders Falk deltar i samtalet.

Avsnitt 3 – Working 9 to 5: Om sömnbrist och skiftarbete

Gäst: Ida Wiklund

Att arbeta från 9 till 5 ses ofta som en norm i samhället, men för många grupper ser arbetstiderna ut på ett helt annat sätt. På lång sikt finns ett samband mellan
minskad och oregelbunden sömn och bland annat hjärt-kärlsjukdomar, men ofta överdrivs de negativa konsekvenserna av enstaka nätter utan sömn. Hur påverkas egentligen hälsan av skiftarbete? Hur påverkas återhämtningen av att kroppens vila sker på oregelbundna tider, och vet vi att minskad arbetstid leder till ökad återhämtning? Professorerna Torbjörn Åkerstedt och Göran Kecklund guidar lyssnarna kring vad vi vet om hur vi påverkas av sömnbrist. Dolly Partons 9 to 5, i tolkning av Ida Wiklund inleder programmet.