Stressforskningspodden

Stress är ett mycket vanligt förekommande tema i media idag, vilket sannolikt beror både på att stressrelaterade sjukskrivningar ökat och att många människor upplever sin vardag som kravfylld och pressad. Det är bra att stressproblematik och lidande uppmärksammas, men rapporteringen är ofta osaklig.  Vi ser vi ett behov av balanserad
information som vare sig överdriver eller undervärderar riskerna med stress. Podden drivs av Sandra Tamm, läkare och forskare, Mats Lekander, professor och psykolog och programledaren Christian Portin, alla verksamma vid Stressforskningsinstitutet. Varje poddavsnitt tar avstamp i en kulturyttring kopplad till det aktuella temat för att locka forskare att samtala utifrån nya utfallsvinklar, samtidigt som avsnitten blir mer lättlyssnade och kan tilltala en större lyssnarkrets. Teman som diskuteras i de första avsnitten är bland annat definitionen av stress, stress som en drivkraft, sömn och skiftarbete, konflikter mellan arbete och privatliv, stressrelaterade sjukdomar (som utmattningssyndrom) och stress som hör ihop med annan sjukdom.

Avsnitt 0 – Introduktionsavsnitt

Gäst: Per Naroskin

Stressforskningsinstitutet har blivit med podd! I denna korta introduktion berättar Mats och Sandra om syftet med den kommande podden samt diskuterar hur kultur kan främja forskningskommunikation med Per Naroskin, psykolog, radioprofil och dramatiker.

Avsnitt 1 – Vad är stress?

Gäst: Sissela Kyle

I Michael Endes Momo – eller kampen om tiden tar den föräldralösa flickan Momo upp kampen om tiden med de grå männen som vill stjäla alla stadens invånares tid till Tidssparkassan. Brist på tid är också något som starkt förknippas med stress. I detta avsnitt diskuteras hur vi kan definiera stress, den kroppsliga stressreaktionen, vad som skiljer akut från kronisk stress samt hur man kan mäta stress. Utöver Sandra, Mats och Christian gästas podden av Hugo Westerlund, professor i epidemiologi vid Stressforskningsinstitutet och Andreas Gerhardsson, doktorand vid Stressforskningsinstitutet och Psykologiska Institutionen vid Stockholms universitet. Skådespelaren Sissela Kyle läser ur Momo – eller kampen om tiden.

Avsnitt 2 – Den stressande oron för stress. Mer eller mindre jul?

Gäster: Tomas Adolphson och Anders Falk

Stressforskningsinstitutet får ofta frågor om stress i samband med särskilda högtider eller årstider, så som vid jul, skolstart och semester. Bör en oroa sig för den typen av stress? Är julstress ett verkligt folkhälsoproblem? Professorerna Hugo Westerlund och Töres Theorell förklarar varför stress bör ses som något naturligt, även om forskningen visar samband mellan viss typ av stress och förekomst av sjukdom. Ett annat ämne som diskuteras är hur mycket belägg som finns för att hjärnan krymper av stress. Psykologen och forskaren Lie Åslund pratar om ungdomars stress samt vad man vet om betydelsen av sociala medier. Avsnittet inleds med Mer jul, och Tomas Adolphson och Anders Falk deltar i samtalet.

Avsnitt 3 – Working 9 to 5: Om sömnbrist och skiftarbete

Gäst: Ida Wiklund

Att arbeta från 9 till 5 ses ofta som en norm i samhället, men för många grupper ser arbetstiderna ut på ett helt annat sätt. På lång sikt finns ett samband mellan
minskad och oregelbunden sömn och bland annat hjärt-kärlsjukdomar, men ofta överdrivs de negativa konsekvenserna av enstaka nätter utan sömn. Hur påverkas egentligen hälsan av skiftarbete? Hur påverkas återhämtningen av att kroppens vila sker på oregelbundna tider, och vet vi att minskad arbetstid leder till ökad återhämtning? Professorerna Torbjörn Åkerstedt och Göran Kecklund guidar lyssnarna kring vad vi vet om hur vi påverkas av sömnbrist. Dolly Partons 9 to 5, i tolkning av Ida Wiklund inleder programmet.

Avsnitt 4 – Stress och flow

Gäst: Fredrik Ullén

Många människor, inte minst forskare, kan beskriva hur effektivt en arbetar när deadline för exempelvis en ansökan närmar sig. Trots risken att musikern slinter på fingrarna, lyssnar vi också hellre på en livekonsert än en inspelning. Båda dessa situationer är exempel på när stress kan vara en positiv drivkraft som tillfälligt ökar prestationsförmågan. Evolutionärt finns det också fördelar med att snabbt kunna mobilisera energi för kamp eller flykt. Hur kan vi tämja och utnyttja stressreaktionen utan att riskera vår hälsa? Bidrar stress till ”flow”? I detta avsnitt pratar Mats Lekander och Sandra Tamm med Fredrik Ullén, professor på Karolinska Institutet och konsertpianist. Musik i programmet: Frédéric Chopin: Opus 25: No 1. Étude i ass-dur och Béla Bartók: Pianosonat, Sz. 80, sats 1 (utdrag).

Avsnitt 5 – Sjukdomsstress och hot om smitta

Tog mig in i din dröm inatt
Smög runt i din hjärnbark
Kröp intill varenda nerv du har
Sa "Tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig, tänk på mig"

Så börjar Annika Norlins (artistnamn ”Säkert!”) låt Influensa. Vid många ohälsotillstånd förekommer beteendeförändringar som gemensamt kallas för
sjukdomsrespons. Där ingår bl a trötthet, sjukdomskänsla, ökad smärtkänslighet, minskad aptit, nedstämdhet och undandragenhet, och är ett slags stressreaktion som utlöses när en fara upptäcks i kroppen. Symptomen orsakas av inflammatoriska ”sjukdomssignaler” från kroppen till hjärnan. Vad händer när immunsystemet börjar signalera mer än vad som behövs och fortsätter trots att faran egentligen är över? Sist men inte minst: vad händer när ett sjukdomshot upptäcks utanför den egna kroppen, kanske hos en kollega som ser sjuk ut? Avsnittet handlar om beteenden som utvecklats för att hjälpa oss att undvika smitta i tider av sjukdom och beteenden som hjälper oss att bli friska när vi väl blivit sjuka. Medverkande forskare är vår egen poddprofessor Mats Lekander. Avsnittet spelades in den 6:e mars 2020, när Covid-19 utvecklats till ett globalt hot om sjukdom men ännu inte klassats som en pandemi av WHO.

Avsnitt 6 – Ensamma mamman och livspusslet: om stress på arbetet och hemma

Gäst: Per Naroskin

Jingeltolkning av Fredrik Ullén

Även om levnadsvillkoren på många sätt blivit starkt förbättrade i Sverige under många år innehåller en vanlig vardag ändå många utmaningar. En del hänvisar till ”livspusslet” för att uttrycka svårigheterna att hinna med både familjelivet och en yrkeskarriär. Vilka faktorer i arbetet har egentligen betydelse för hur mycket stress vi upplever? Och blir vi sjuka av att inte kunna påverka vår arbetssituation? Är det ok att svara på mail sent på kvällen och är det möjligt att kombinera en karriär med dagishämtning? Till detta avsnitt har vi bjudit in radioprataren, dramatikern, författaren och psykologen Per Naroskin för att diskutera Cecilia Torudds serie Ensamma mamman. Med detta som utgångspunkt deltar därefter forskarna Constanze Leineweber och Anna Nyberg i ett samtal om det som i forskningen benämns work–family conflict. Avsnittet avhandlar frågor om hur den psykosociala miljön påverkar hälsan, vad chefen har för roll i detta samband, och om goda egenskaper hos en chef. Visar forskningen att vardagliga frågor som dessa har betydelse för hälsan? Stressforskningspoddens jingel spelas den här gången inte bara av Sandra Tamm, Mats Lekander och Christian Portin, utan avslutningsvis också av professorn och pianisten Fredrik Ullén.

Avsnitt 7 – Att hålla den fysiologiska och psykologiska stressresponsen i form med fysisk aktivitet

Gäster: Maria Ahlsén, Lina Martinsson, Julia Åhlin och Carl Johan Sundberg

Att träning har med sig positiva hälsoeffekter är sannolikt ingen nyhet. Men kan fysisk aktivitet hålla stressresponsen i god form? Vad är skillnaden mellan att springa ifrån en sabeltandad tiger och att gå till gymmet? Kan fysisk aktivitet användas som behandling vid exempelvis depression och kan musik höja träningsprestationen? I avsnittet medverkar Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi, Lina Martinsson, verksamhetschef för Psykiatri Sydväst och överläkare i psykiatri och Julia Åhlin, medicine doktor på Stressforskningsinstitutet. Vi har även intervjuat Carl Johan Sundberg, professor i fysiologi vid Karolinska Institutet. Gå in på https://mentalhealthrun.se/ för att delta i årets Mental Health Run och lyssna på peppmusik från Stressforskningspoddmakarna med gäster för Mental Health Run.

Avsnitt 8 – Psykologisk behandling av stressrelaterade sjukdomar – på filmduken och i terapisoffan

Gäster: Ruben Östlund, Elin Lindsäter och Margot Hinzdahl

Utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar är vanliga i primärvård och som orsak till sjukskrivning. Men stämmer det att utmattningssyndrom bara finns i Sverige? Och hur mycket betyder vila för att man ska tillfriskna? Hur går en psykologisk behandling av utmattningssyndrom egentligen till? Och kan behandlingen verkligen ges över internet? Dessa frågor försöker vi ge svar på i ett samtal med Elin Lindsäter, legitimerad psykolog och forskare vid Karolinska Institutet. I programmet delar Margot Hinzdahl, som fått behandling i en av Elins studier, med sig av sina erfarenheter och avsnittet inleds med ett samtal med regissören och filmskaparen Ruben Östlund kring hur psykologisk behandling gestaltas på film. I sann smittskyddsanda genomfördes flera samtal per distans, vilket även den inte så uppmärksamme lyssnaren kan höra på ljudet.

Avsnitt 9 – Skolan som arbetsplats för elever och lärare.

Kulturinslag: skolbeskrivningar i litteraturen

Skolans arbetsmiljö medför många potentiella stressorer för både lärare och elever. Kraven kan vara höga, och hot och våld kan förekomma. Men vad kännetecknar arbetsmiljön för barn/lärare i skolan idag och vilka är de största skillnaderna mellan hur skolmiljön ser ut idag och hur den sett ut tidigare? Hur beskrivs till exempel miljön i klassiska skolskildringar som i böckerna om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga, eller i nyare verk som Elena Ferrantes Neapelkvartett? Detta och mycket annat diskuteras med Anna Nyberg, som forskar om bland annat psykosociala faktorer och påverkan på hälsa i arbetslivet, ledarskapsfrågor och könssegregering och Erica Jonvallen, projektledare på Skolinspektionen med stor erfarenhet både som lärare och rektor.

Avsnitt 10 – Kortvarig och långvarig sömnbrist

Kulturinslag: I’m so tired (The Beatles) och Christian Portin med låten Jag är så trött

Vad är sömn och varför sover vi? Och vad händer när en inte sover? Är akut sömnbrist lika farligt som rattfylleri och vad finns det för effektiva behandlingar för långvariga sömnproblem? I avsnittet diskuteras dessa och andra frågor som rör sömn, sömnbrist och insomni med Tina Sundelin, psykolog och sömnforskare vid Stockholms Universitet, Lie Åslund, psykolog och expert på sömnbehandling av unga, samt Stressforskningspoddens egna Sandra Tamm. Som utgångspunkt för samtalet hör vi en bit av hur John Lennon beskriver en sömnlös natt i låten I’m so tired, och vi får också höra Stressforskningsinstituets likaså egna Christian Portins nyskrivna låt Jag är så trött på samma tema.

Avsnitt 11 – Specialavsnitt: Stressforskningsinstitutet firar 60-årsjubileum!

För lite mer än 60 år sedan skruvade den svenska stressforskningens fader, Lennart Levi, upp en skylt på sin dörr med namnet Laboratoriet för klinisk stressforskning. För att uppmärksamma detta och all den forskning som bedrivits vid det som så småningom utvecklades till Institutet för Psykosocial Medicin och sedermera Stressforskningsinstitutet har vi i detta avsnitt intervjuat alla tidigare föreståndare, i tur och ordning Lennart Levi, Töres Theorell, Louise Nordenskiöld, Torbjörn Åkerstedt, Hugo Westerlund och den nuvarande föreståndaren Göran Kecklund. Vi frågade dem om deras tid som föreståndare och om deras syn på stressforskningen i Sverige och internationellt under de senaste 60 åren. I sann Stressforskningspoddsanda bjuder föreståndarna även på några kulturminnen kopplade till institutet.

Avsnitt 11 – Extramaterial: Hela intervjun med Lennart Levi

För den som vill djupdyka i Stressforskningsinstitutets tidiga historia – och hur man med skicklighet och envishet kan skapa ett forskningsinstitut – finns här hela den oklippta intervjun med den vältalige pionjären Lennart Levi, född 1930.